Forum Komunitas Pertanian Indonesia Agroteknologi

Forum dan Komunitas Pertanian Indonesia – Agroteknologiwebid Tatanén mangrupa budidaya jeung beternak sato, tutuwuhan jeung fungi keur dahareun, serat, biofuel, pepelakan ubar jeung produk lianna dipaké pikeun ngadukung jeung ningkatkeun kahirupan manusa. Tatanén ieu perkembangan konci dina naékna peradaban manusa sedentary, whereby pertanian tina domesticated spésiés dijieun surpluses kadaharan anu dipupuk perkembangan peradaban. Ulikan ngeunaan tatanén katelah élmu tatanén. Sajarah tatanén balik deui rebuan taun, sarta perkembangannya geus disetir jeung ditetepkeun ku iklim greatly beda, budaya, jeung téknologi. tatanén industri dumasar kana pertanian monoculture gede skala geus jadi metodologi tatanén dominan.

Agronomi modern, beternak tutuwuhan, agrochemicals saperti péstisida jeung pupuk, jeung kamajuan téhnologis geus di loba kasus sharply ngaronjat ngahasilkeun ti budidaya, tapi di waktu nu sami geus disababkeun karuksakan ékologis nyebar jeung pangaruh kaséhatan manusa négatif. kawin pinilih jeung lila modern di peternakan geus kitu ngaronjat kaluaran daging, tapi geus digedékeun kasalempang karaharjaan sato jeung efek kasehatan antibiotik, hormon pertumbuhan, jeung bahan kimia lianna ilahar dipaké dina produksi daging industri. organisme dirobah genetik nu hiji komponén ngaronjatkeun tatanén, sanajan maranéhanana ngalarang dina sababaraha nagara. produksi pangan Pertanian jeung manajemén cai beuki jadi isu global nu ngabina debat dina jumlah fronts. degradasi signifikan taneuh jeung cai sumber, kaasup depletion of aquifers, geus observasi dina dasawarsa anyar, jeung éfék pemanasan global dina tatanén sarta agrikultur dina global warming masih teu pinuh dipikaharti. Forum dan Komunitas Pertanian Indonesia – Agroteknologiwebid

Produk tatanén utama bisa sacara lega digolongkeun kana pangan, serat, suluh, jeung bahan atah. pangan husus di antarana cereals (séréal), sayuran, bubuahan, minyak, meats jeung rempah. Serat di antarana kapas, wol, hemp, sutra jeung flax. bahan baku di antarana kayu jeung awi. bahan dipake séjén ogé dihasilkeun ku tutuwuhan, saperti résin, dyes, ubar, parfum, bahan bakar hayati jeung produk hias saperti kembang cut jeung tutuwuhan pabinihan. Leuwih katilu pagawe di dunya nu padamelan di tatanén, kadua ngan ka sektor jasa, sanajan percentages pagawé tatanén di nagara maju geus turun nyata leuwih sababaraha abad katukang.

Kecap tatanén mangrupa adaptasi ahir Inggris Tengah of agricultura Latin, ti ager, widang, sarta cultura, budidaya atawa ngembang. Tatanén biasana nujul ka kagiatan manusa, sanajan eta oge observasi dina spésiés nu tangtu sireum, rinyuh jeung ambrosia Colorado. Pikeun latihan tatanén hartina ngagunakeun sumberdaya alam pikeun ngahasilkeun komoditas nu ngajaga kahirupan, kaasup dahareun, serat, produk leuweung, pepelakan horticultural, sareng ladenan patali maranéhanana. harti ieu ngawengku pertanian subur atawa Agronomi sarta hortikultura, kabéh istilah pikeun ngembang tutuwuhan, peternakan jeung kehutanan. A bedana kadangkala dijieun antara kehutanan jeung tatanén, dumasar kana urut urang rotations manajemén lila, éksténsif versus lila manajemén intensif jeung tumuwuhna utamana ku alam, tinimbang ku manusa. Komo saterusna, eta dicaritakeun yén aya loba transfer pangaweruh jeung tumpang tindihna antara silviculture (ngokolakeun leuweung) jeung tatanén. Dina pertanian tradisional, dua mindeng digabungkeun komo dina landholdings leutik, ngarah ka agroforestry istilah.

Iklan
Forum Komunitas Pertanian Indonesia Agroteknologi